25 Cze

Czego oczekiwać po polskich restauracjach?

Tradycyjna, polska kuchnia to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Obfitość mięs, preparowanych na różnorodne sposoby, zupy, dania mączne, znamienite kiełbasy, pieczywo, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, pichcona fasola, ziemniaki, oraz marynowane grzyby i ogórki to cechy polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy dużo elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni rodzimym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym lub klopsikom. Jakie potrawy są charakterystyczne dla kuchni? Przystawka, to befsztyk tatarski z surowego mięsa wołowego, śledzie w rozmaitych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

dania polskiej kuchni

Zupy powoli odchodzą z pokojowego menu, nie gotuje się już ich tak wielokrotnie, najczęściej poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, niemniej jednak jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały bądź też żurek na kiełbasie. Drugie danie, szczególnie jeśli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to standardowy schabowy z kartoflami oraz kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakiegokolwiek ale z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub ewentualnie gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona lub też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka czy też gęś nadziewana jabłkami, i dziczyzna podawana na różnorodne sposoby.