13 Paź

Najlepsza restauracja włoska w Krakowie

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

restauracja włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby skonstruować swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, jakie Włosi mogli sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwidocznia technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.