31 Mar

przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania.
mozzarella

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
owoce morza z mozzarellą   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.